Het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland staat in Abbenes - Micromondo
287
post-template-default,single,single-post,postid-287,single-format-standard,bridge-core-3.2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland staat in Abbenes

Het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland staat in Abbenes

In eerste instantie was het de rust, die het huis van binnen uitstraalde. Niet alleen qua inrichting met natuurlijke materialen, maar ook akoestisch gezien. Door het ontbreken van stenen wanden, vloeren en plafonds werden de geluiden letterlijk zacht. In tweede instantie was er het feit dat er overal in huis hetzelfde klimaat was. Er waren geen deuren meer nodig om een tochtige gang af te sluiten van de woonkamer. Daarom besloten Arie Verdoes en zijn vrouw ervoor te gaan en het eerste energieneutrale PopUp House van Nederland te bouwen.

Het PopUp House is bedacht door een architectenbureau in Zuid Frankrijk. Het is gemaakt van natuurlijke materialen, die bij eventuele afbraak allemaal herbruikt kunnen worden. De isolatieblokken van 30 cm zorgen voor een aangenaam klimaat waarbij de warmte nauwelijks naar buiten ontsnapt. Er wordt tijdens de bouw geen gebruik gemaakt van cement, zand, steen of gips. Wel moet er in Nederland vaak eerst geheid worden en een betonnen fundering worden gestort.

Eigen ontwerp

De bouwmaterialen van het huis komen uit Frankrijk. Je kan kiezen voor een standaard PopUp House met een kant-en-klaar ontwerp, maar je kan het huis ook zelf ontwerpen met behulp van een architect. “Je krijgt hooguit vanuit Frankrijk te horen dat iets niet mogelijk is met de bouwmaterialen die gebruikt worden,” vertelt Arie Verdoes, die zijn eigen huis in Abbenes zelf ontworpen heeft. Het casco wordt binnen twee weken opgebouwd. Daarna begint de afwerking, wat nog een paar maanden in beslag neemt.

Open dag bij het PopUp House

Sinds Arie begonnen is met de bouw van zijn huis organiseert hij elke maand een open dag, die altijd druk bezocht wordt. “Het zijn voornamelijk mensen, die ook een PopUp House willen bouwen.” In het voorjaar verwacht Arie met zijn bedrijf Inova Huis nog een aantal huizen in Nederland te gaan bouwen. “Elk huis is maatwerk, omdat de plek en dus de omstandigheden verschillen. Maar ook omdat de mensen en hun wensen verschillen. Het is een totaalplaatje waar je rekening mee houdt.”

Energieneutraal en goedkoper wonen

“Als je energieneutraal wil wonen dan is het PopUp House de makkelijkste manier om dat te doen,” legt Arie uit. “In deze tijd moet je toch eigenlijk niet meer een huis willen bouwen met stenen en een gasaansluiting. Wij hebben nul energiekosten. En de gevels zijn onderhoudsvrij. Dat scheelt ook heel veel geld. Bovendien is het bouwen van een PopUp House iets goedkoper: de kosten zijn ongeveer 80% van die van een ‘normaal’ huis. Daarbij komt dat de bouwtijd korter is. Afhankelijk van het heien en dergelijke kan je binnen een maand of vijf een huis hebben.”

Out of the box

Niks dan voordelen dus, wat Arie betreft. “Het is gewoon een andere manier van wonen, een beetje “out of the box” denken.” Arie en zijn vrouw verwachten dit voorjaar in hun huis te kunnen wonen. Tot die tijd organiseren ze nog een aantal open dagen waar je van harte welkom bent. De eerstvolgende zal in januari zijn.

Bron: www.hetkanwel.net

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.